Flyt tilbage: 6 grunde til at flytte tættere på bedsteforældrene

Børnepasning, madpakkesmøring eller afhentning af børnene efter gymnastik onsdag aften. Vi forbinder ofte bedsteforældrenes rolle med praktiske gøremål, men faktisk har bedsteforældrene en endnu vigtigere rolle. Det er nemlig sundt for dit barn at være tæt på dem – vi har fået to psykologer og en coach til at give dig seks gode grunde til at flytte tættere på bedsteforældrene.

Tanken om at flytte tættere på dine forældre har måske allerede strejfet dig. Og der er faktisk flere grunde til, at det kan være en god idé. Et tæt forhold mellem dine forældre og dit barn kan nemlig være sundt – og det er alt andet lige nemmere, hvis bedsteforældrene bor i nærheden.

I dette blogindlæg vil psykologerne Emil Rask og Line Engedal samt Lise Baltzer – der er børn & unge-coach – give dig seks grunde til, hvorfor det kan være en god idé for børn at bo tæt på deres bedsteforældre.

bedstefar passer barn

1) Dit barn skal ikke være cool i bedstemors øjne

Dit barn har godt af at være sammen med personer, som ikke er det samme sted i livet som dem selv. Og her har bedsteforældre i høj grad noget at byde ind med. De ser nemlig verden på en anden måde, end børn er vant til og kan derfor udfordre dem – på en god måde, selvfølgelig. Emil Rask, der er psykolog ved PsykologRask i Aarhus, kalder det modspillende medspil.

I sådan en relation kan og skal dit barn ikke sammenligne sig selv med sine venner, som det ellers er vant til i hverdagen – og specielt dét kan være sundt for børn.

”Det giver ingen mening at sammenligne sig med bedsteforældre. Så hele den her optagethed af at være anerkendelsesværdig i andres øjne bliver man sat fri fra. For det giver ingen mening, at du skal være cool i bedstemors øjne,” fortæller Emil Rask.

2) Det er godt for børnenes selvværd

Relationen til bedsteforældrene kan også være med til at øge børnenes selvværd. Det fortæller Line Engedal fra psykologhuset ReView, som er autoriseret psykolog og i gang med sin specialistuddannelse i psykoterapi med børn.

Flere psykologiske tilgange peger nemlig på, at børns selvværd øges, når de kan mærke, at de voksne nyder at lege og være sammen med dem. Her anerkendes børnene for at være, som de er, uden de hverken skal præstere eller kæmpe for de voksnes tid og opmærksomhed.

Der er også studier, der peger på, at børnenes evne til at forstå og styre sine følelser udvikler sig godt i samspil med voksne, der ser, forstår og imødekommer børnenes behov.

”De lærer i disse samspil deres egne følelser at kende og bliver bekræftet i, at det kan betale sig at give udtryk for dem,” fortæller Line Engedal.

Bedsteforældre har værdier fra en anden tid

3) Dine forældres røverhistorier viderebringer værdier og kultur fra en anden tid

En anden egenskab, som psykologerne fremhæver, er bedsteforældrenes evne til at fortælle historier. Og selvom du sikkert har hørt dine forældres røverhistorier tusinde gange før, kan de faktisk være sunde for din barn at lytte til.

Lise Baltzer er kandidat i pædagogisk psykologi fra Aarhus Universitet og arbejder blandt andet med coaching af børn og unge. Én af de ting hun fremhæver, er bedsteforældrenes værdier.

De har nemlig set, oplevet og erfaret verden i en anden tid og i en anden kultur. Disse erfaringer kan være guld værd for dit barn, fortæller Lise Baltzer.

”Det er sundt for børn at vokse op med adgang til andre værdier end forældrenes, fordi det giver dem flere tangenter at spille på – og dermed mulighed for at udfolde en større del af deres indre ressourcer.”

Og det er ikke kun værdierne, som bedsteforældrene kan give videre. Emil Rask peger på, at bedsteforældrenes fortællinger om historie og generationsskifte giver børn en vigtig lektion om deres rødder.

”At have en fornemmelse af at stamme fra noget er enormt vigtigt for os mennesker set fra et sociologisk perspektiv. Det er en vigtig del af vores selvforståelse,” forklarer Emil Rask.

4) Bedsteforældrene bliver ikke forstyrret af en digital hverdag

Særligt én ting har ændret sig radikalt siden dine forældre var unge – og du sidder sikkert og læser på den lige nu. Mobiltelefonen, selvfølgelig. Internet, bærbare computere og mobiltelefoner har ændret vores hverdag markant, men ifølge Lise Baltzer kan bedsteforældrene stadig huske, hvordan det var, før mobiltelefonen kom til.

”Mange bedsteforældre husker den tid, før alting blev digitalt. Og ligesom børnebørn ofte kan hjælpe bedsteforældre med mobiltelefonen, så kan bedsteforældre ofte have mere tålmodighed og bedre kontakt til den fysiske verden, end børnenes egne forældre har. Brætspil, vandre i naturen, bade i havet, plukke blomster i haven, male og tegne. Alt det har bedsteforældre som regel godt greb om, og det grounder os. Det giver en anden og dybere form for ro i nervesystemet,” forklarer Lise Baltzer.

bedsteforældre passer barn

5) Dit barn har godt af voksne venner

Venner er vigtige for dit barn – og ikke kun dem på barnets alder. Det kan have stor indflydelse på børns opvækst at have en fortrolig ven at dele stort og småt med. Og det er ikke altid, at mor og far er de fedeste at dele oplevelser om den første kæreste, mobning eller andre svære emner med.

Her kan bedsteforældrene komme ind i billedet og bidrage med en mere fri relation, hvor lektier eller huslige pligter ikke er en del af forholdet, forklarer Emil Rask.

”Følelsesmæssigt kan bedsteforældre nogle gange formå at være dem, der regulerer børn. De har tit en kravfri relation til børn. Det er ikke dem, der sørger for, at de skal møde op i skolen eller tømme opvaskemaskinen, og derfor er det også et mere frit sted at være. Derfor kan der opstå en større åbenhed omkring nogle af de ting, der fylder. De relationer kan man også have til andre mennesker, men hos bedsteforældre opstår de ofte mere naturligt.”

6) Hjælp til praktiske gøremål giver plus på overskudskontoen

Hjælp til børnepasning om mandagen og afhentning til gymnastik onsdag aften er selvfølgelig også rart. Og netop denne hjælp kan gøre, at du har mere overskud til at prioritere de ting, der er allervigtigst – din familie.

”Får forældrene et øget overskud, når bedsteforældrene tager over og skaber mere tid, kan det jo ligeledes gavne og højne forældrenes udviklende samspil med – og relationerne til – deres børn. Det må jo – med et måske lidt slidt pop-begreb – kaldes win-win,” forklarer Line Engedal.

Og måske et lidt slidt pop-begreb er den helt rigtige måde at slutte af på – for det tyder på, at det kan ende som en vaskeægte win-win-situation, hvis du og dit barn kan få fornøjelsen af at være tætte med dine forældre – og det er nu engang lettere at være tætte, når man bor tæt på hinanden.

Det var det.

Har du spørgsmål til noget omkring bosætning, børnepasning eller noget helt tredje, kan du tage fat i os ved at klikke herunder:

Her er mere, du kan læse