Fra København til Vrå med drømmen om ro, natur og økonomisk frirum

Mads Rubæk boede i starten af sine 20’ere i København uden en forkromet plan for fremtiden. Med årene indså han, at det liv han drømte om, fandtes i Nordjylland, hvor han i dag bor med sin kæreste.

Efter et højskoleophold endte Mads Rubæk i København. Det var tanken om at stifte bekendtskab med livet i storbyen, der trak. Og selvom hovedstaden bød på mange spændende ting, har Mads alligevel valgt at slå rødder i Nordjylland.

I dag bor han nemlig uden for Vrå sammen med sin kæreste og to hunde. Herfra driver han det økologiske landsted Markliv, der sælger grøntsagskasser på abonnement og leverer råvarer til skoler og restauranter i lokalområdet.

Med andre ord er hans hverdag på mange måder i kontrast til det liv, han levede for fem år siden. Men hvordan er det egentlig at flytte fra byen og ud på landet? Dét har vi spurgt Mads om, da vi besøgte ham på hans landsted ved Vrå.

1) Hvad fik dig til at flytte væk fra storbyen? 

Efter 4 år i København synes jeg, at jeg havde prøvet det af. Jeg havde en god fornemmelse af, hvordan et liv i København ville se ud og det passede bare ikke til mig.

Der var nogle fundamentale ting. Der var for langt til naturen, det var for svært at få en hund, og det var dyrt at bo der – og også dyrt at bruge byen. Jeg kunne se, at der skulle tjenes rigtig mange penge for at få et fedt liv.

Der var bare for mange mennesker og for langt til fred, ro og natur, som jeg er vokset op med. Så det blev lidt en udelukkelsesmetode. Det var ikke fordi, jeg havde en plan over, hvor jeg skulle hen, men København var i hvert fald ikke fremtiden for mig.

2) Hvorfor valgte du netop Vrå?

Jeg er født og opvokset her – faktisk på nabogården til den, jeg bor på i dag. Det slog mig, da jeg sad i København: ‘Hov, nu er der faktisk en gård, jeg kan flytte op på’. Og så gik det faktisk ret stærkt. Jeg flyttede hjem til mine forældre, mens jeg renoverede det hus, vi bor i. 

3) Hvad er dine favoritsteder i området?

Nu har jeg fået anskaffet mig de to hunde, jeg ikke kunne have i København. Dem er vi ude med 3-4 gange om ugen. 

Vi kører gerne ud til Nr. Lyngby langs vandet. Rubjerg Knude og Lønstrup bruger vi også meget. Der er altid noget kreativt, nyt og spændende at se derude.

Ellers kører vi til skoven ved Tolne Naturpark. Det er en skov, der er på størrelse med Nørrebro og Vesterbro. Det er så fedt at gå derinde og blive væk – og bare være alene i naturen.

4) Hvad er de bedste 3 ting ved at være flyttet?

1. Dét, jeg nyder allermest, er, at naboen ikke er inde på den anden side af væggen. Det er pladsen, luften og at jeg har lidt mere space.

2. Så er det klart naturen og vidderne. Altså en solnedgang i København er kun noget, man ser, hvis man bor i en penthouselejlighed. Jeg sætter virkelig pris på naturen heroppe.

3. Og så er det fedt at komme tættere på familien. På et godt år så jeg mine forældre fire gange, mens jeg boede i København. Nu ser jeg dem flere gange om ugen.

Jeg savner selvfølgelig også de venner, jeg efterlod i København, men de er heldigvis nemme at lokke på besøg. Det er et lille land, vi bor i, så det skal man ikke være så nervøs for.

5) Hvis du skulle give et godt råd til andre unge, som overvejer at skifte storbyen ud med Nordjylland, hvad skulle det så være?

Det, der hjalp mig til at tage beslutningen, var, at jeg lavede en slags kattelem til mig selv. Jeg fremlejede min lejlighed i København i et halvt år. Så vidste jeg, at hvis jeg fortrød, så kunne jeg vende tilbage. 

Så jeg havde altid muligheden for at flytte tilbage – og den muligheden har jeg jo sådan set stadig. Men nu er det 5 år siden, jeg flyttede, og min lejlighed er solgt, så det er ikke noget, jeg tænker på overhovedet. 

Så hvis man er nysgerrig og er kørt lidt fast i storbyen, så lej et hus heroppe og fremleje din egen lejlighed. Prøv det af – det sker der simpelthen ikke noget ved.

Er du blevet nysgerrig på livet Hjørring-området? Du kan læse meget mere om tilflytternes oplevelse eller tage et kig på ledige boliger og byggegrunde i Hjørring-området lige her.

Her er mere, du kan læse