Fra storby til Tornby

I 2017 udskiftede Frederik og Christina storbyen med en hverdag i Nordjylland. Parret flyttede fra København til Tornby, og trafik og larm blev byttet ud med strand og skov. I dag bor de i hus i Tornby sammen med deres to små børn, og her har de både hav og klitplantage lige i baghaven.

Frederik er vokset op i Nordjylland, men flyttede til København for at studere. Her mødte han Christina, som er opvokset på Sjælland, og efter nogle år besluttede de sig for at rykke til Tornby. Christina har her fået job som direktionssekretær ved Statens Administration i Hjørring, og Frederik er ansat ved Hjørring Bibliotekerne.

Vi har taget en snak med parret om deres overvejelser i forbindelse med flytningen. For hvordan tager man springet fra storby til Tornby? Hvorfor Nordjylland? Og er der noget, de savner ved storbyen?

Læs med herunder.

1. Hvad fik jer til at flytte væk fra storbyen?

Christina:
Det var især muligheden for at komme tæt på strand og skov. Vi ville gerne væk fra trafik og larm og have plads og rum i stedet for. Derudover ville vi gerne have et lokalliv, hvor alle kender hinanden. 

Frederik:
Vi er begge to vokset op i landsbyer, og det miljø ville vi gerne give videre til vores børn. Vi kan begge to rigtig godt lide storbyer, men mens vi har børn, så prioriterer vi det andet.

2. Hvorfor valgte I Tornby?

Frederik:
Tilbuddet om et spændende job var udslagsgivende for, at vi havde mulighed for at flytte. Desuden spillede huspriserne en stor rolle.
I Hjørring og Tornby kan man få nogle store, flotte huse for et par millioner, og det kan man jo ikke, hvis man skal bo i en realistisk afstand fra København. 
I Tornby kan man altså få det gode liv uden at skulle arbejde 50 timer om ugen.

Christina:
Derudover trak naturen og Vesterhavet også.

Frederik:
Ja, og desuden er der også flere af mine venner, som er begyndt at vende hjem til Nordjylland igen. Selvom vi er flyttet til Tornby, så har vi jo stadigvæk et stort netværk i København og kommer der ofte – større er Danmark jo ikke.

3. Hvad er de 3 bedste ting ved at være flyttet her til?

Frederik:
De 3 bedste ting ved at være flyttet tilbage er naturen, fællesskabet og trygheden. Naturen er den åbenlyse grund. Vi bor ved en stor, lækker klitplantage, og vi kan høre havet fra vores have.

Da vi flyttede til Tornby, blev vi hurtigt en del af fællesskabet. Vi blev lynhurtigt inviteret til fællesspisninger nede i forsamlingshuset, hvor alle kom og hilste på os. Det er vores oplevelse, at man kender sin nabo bedre her, og at man er tæt på hinanden på en anden måde her end i storbyen.

Christina:
Ja, her tager man ansvar for hinanden og for hinandens børn. Derudover er der et utrolig stærkt foreningsliv i Tornby, og vi kan godt lide, at folk kæmper for lokalmiljøet og kerer sig for hinanden.

Frederik:
Trygheden er også vigtig. Man kender lokalområdet, og alt er at finde inden for en lille radius.
Desuden har det også været en stor fordel at bo så tæt på mine forældre. Det er virkelig værdifuldt, når man har små børn.

4. Er der noget, I savner ved at bo i storbyen? 

Frederik:
Mit svar er nej. Det skyldes nok, at vi jo stadigvæk kommer til storbyen jævnligt, og jeg ved, at vi altid kan flytte tilbage. Det er jo ikke for evigt, at man bor et sted, og det kan da godt være, at vi flytter tilbage til storbyen en dag.

Christina:
For mit vedkommende er der bedre jobmuligheder i storbyen, og så er der mange mad- og kulturoplevelser, som man godt kan savne. Men når man har to små børn, så er det jo ikke alligevel ikke så meget, man kommer ud og oplever.

Frederik:
Vi kan godt lide storbyens puls, men jeg tror ikke, at man får brugt det på samme måde, når man har små børn. Her hvor vi bor nu, kan vi jo også være i Aalborg på en god halv time.

5. Hvis I skulle give et godt råd til andre unge, som overvejer at skifte storbyen ud med en hverdag i Nordjylland, hvad skulle det så være?

Frederik:
Hvis man har lyst til og mulighed for at afprøve et liv i provinsen, er der mange gode muligheder for dét. Også nord for Limfjorden.

Christina:
Mit bedste råd er, at man skal engagere og involvere sig i lokalsamfundet. Jeg var meget opsøgende i starten, og derfor blev vi hurtigt en del af lokalsamfundet.
Til sidst vil jeg lige sige, at det aldrig har været et fravalg af København, men et tilvalg af Tornby.

Er du blevet inspireret af Frederik og Christinas historie? Du kan finde boliger og ledige byggegrunde i Hjørring og omegn lige her. Ellers kan du måske blive yderligere inspireret her på siden?

Foto: Louise Bering

Her er mere, du kan læse