4 byer der blomstrer i Hjørring-området

Du tror måske, at Nordjylland er et af de områder, hvor tiden står stille. Det giver os lyst til at spørge: Hvornår har du sidst været forbi Løkken, Vrå eller Tornby? Vi har taget et kig på fire byer med ambitioner for fremtiden.

Dine prioriteter ændrer sig gennem livet. Måske du er kommet dertil, hvor du overvejer at slå dig ned, købe et hus og stifte familie. 

Pludseligt lyder gåafstand til havet og vandreruter i baghaven ret tiltrækkende. Det kan også være, at gode naboer og pasningsgaranti begynder at betyde mere end torsdagsbyture og døgnåbne supermarkeder.

Nordjylland er garant for det naturskønne og de stærke, lokale fællesskaber. Byerne i Hjørring-området kæmper for at udvikle sig og har forskellige fremtidsplaner på tegnebrættet.

Hvad der rent faktisk rører sig i byerne, kan du finde ud af i denne artikel. Du kan blandt andet læse, hvorfor flere flytter til Løkken, og hvad der sker med det nye multibyggeri i Vrå.

Vrå i vækst

Vrå er et af de steder, der har fanget tilflytternes opmærksomhed. Med 2.500 indbyggere er lokalsamfundet sammentømret. På samme tid får du følelsen af at være i en større by. Vrå ligger som blommen i et æg mellem Hjørring og Aalborg, så du oven i købet nemt kan pendle til begge byer. 

Frivillighed og det sociale lokalsamfund fylder meget i byen. Den seneste tid er der lagt kræfter i et stort, kommunalt projekt med fokus på læring, kultur, idræt og sammenhold. Det betyder, at der til årsskiftet 2021-2022 kommer en ny skole i byen. De nye bygninger skal ikke bare huse Vrå Skole og Børnehus, men også Vendsyssel Idrætscenter, musikskole, ungdomsklub og bibliotek. Byggeriet skal danne rammen om børne- og ungdomslivet i Vrå mange år frem. 

Du vil opleve, at kultur er en prioritet i byen. Du kan eksempelvis besøge Uhrenholdt Gård, hvor der er live-musik for alle, fredagsbar for unge kvinder, atelier for de kreative og snedkerværksted til dem, der har hænderne godt skruet på. Muligheden for at blive selvstændig findes også. Lige her kan du høre Mads fortælle, hvordan en iværksætterdrøm fik ham til Vrå efter fire år i København. 

Drømmer du om et sundt foreningsliv, kort transporttid til både Hjørring og Aalborg, en god skole og kreative fællesskaber, så er Vrå altså stedet for dig.

Ambitioner om udvikling i Tornby

Omringet af strand og skov er Tornby en unik naturperle. Du kender bestemt byen for klitplantagen, hvor der er mountainbike, vandreture og orienteringsløb på menuen. 

Både beboerforeningen og landsbyrådet er meget aktive. En årlig håndboldturnering med 3.000 deltagere, en vinklub for kvinder og tilbagevendende sommerfester er bare noget af det, de frivillige stabler på benene. 

Der hersker ingen tvivl om, at lysten til udvikling lever blandt byens frivillige. Landsbyrådet har sammen med byplanlægningskonsulenter fra SLA udarbejdet en potentialeplan for byens fremtid. Planen kigger på Tornbys fremtidige fysiske udvikling med ambitioner om flere grønne områder ved byens skole og hal samt nye stisystemer, der skal give direkte adgang fra byen ud i naturen. 

Tornby er altså for dig, der vil være tæt på naturen og samtidig ser værdien i at være del af et fællesskab. Som bonus kan du bo i det fri, men nemt komme til Aalborg med tog eller en af de samkørselsordning, der findes i byen. Springet fra storby til Tornby er ifølge Christina og Frederik det hele værd. Læs mere om parret, der er flyttet til fra København til Nordjylland lige her.

Liv i Løkken

Du forbinder sikkert Løkken med den rå natur, turisterne og roen. Og netop lige ved havet og midt i roen har flere fundet hjem de seneste år. 

Løkken har de seneste år fået opbygget en stemning, der minder om den, du møder ved Cold Hawaii ved Klitmøller. Netop fællesskabet omkring havet bliver prioriteret blandt de unge mennesker, der arbejder på at forme byens fremtid. Du kan blive klogere på miljøet gennem Nynnes fortælling, som handler om at sige farvel til København til fordel for et liv ved Vesterhavet.  

Byen har en positiv flyttebalance. Det betyder, at Løkken har flere tilflyttere end fraflyttere. Det tyder på, at det frie liv tiltrækker nye borgere til området. Det er især børnefamilierne og unge mennesker, der rykker mod Løkken. 

Den unikke natur og de lave leveomkostninger kan give dig luft i økonomien og frihed til at gøre det, du har lyst – uanset om det er at fordybe dig i yoga, engagere dig i surf-miljøet eller blive selvforsynende i et kollektiv.

Lokale ildsjæle i Bjergby

I Bjergby kan du mærke det unikke lokalsamfund. Den lille landsby har knap 900 indbyggere, der i fællesskab holder byen kørende. 

Her dufter alt af det rolige provinsliv, hvor naboer betyder noget for hinanden, og hvor du møder mennesker, der vil gøre en indsats for lokalmiljøet. Du har den enestående natur med det bakkede landskab i baghaven, mens du på bare 10 minutter kan være i Hjørring.

Den aktive sportsforening Bjergby-Mygdal arbejder på en aktivitetspark, der skal være platform for bevægelse og fællesskab for både unge som gamle. Om parken skal rumme skaterpark, bålpladser eller petanque er endnu uvist, men alle borgere i byen kan komme med forslag til, hvordan arealet skal udnyttes.   

Du vil opleve, at Solhjem også er et samlingspunkt for byens borgere. Siden 2015 er det gamle plejehjem blevet brugt som et fælles aktivitetshus, der står for et tilbagevendende cykelløb og kreative kurser i trædrejning, akrylmaling og strikning.  

Som noget ganske særligt har en gruppe lokale mænd slået et slag for forskønnelse af lokalområdet. 10 pensionerede håndværkere og handymen tager teten, når det gælder opgaver som vedligehold af spejderhytterne eller små reparationer på Solhjem. Navnet er passende De Grå Mænd, og du kan følge med i deres arbejde lige her

Uanset hvilken by der matcher dine behov bedst, så vil du opleve lokale ildsjæle, der arbejder for at skabe gode rammer for din hverdag og fremtid. Har du spørgsmål til noget omkring bosætning, jobmuligheder eller noget helt tredje, kan du tage fat i mig ved at sende en mail på michael.andersen@hjoerring.dk. 

Her er mere, du kan læse